Λύπασμα

Γράφει ο Άρης Μανουράς

Φύλλα σεργιανούν αγέρηδες και καλντερίμια· ορφανά κι ελεύθερα στο έλεος τ' ανέμου κι εκείνος στο έλεος της φύσης και του νόμου.
Καθένα τους ξεχωριστό μα κι ίδιο με τ' αδέρφια του. Κανένας δεν τους δίνει σημασία όπως φτεροκοπούν ή ξαποσταίνουν στα πεζούλια: άλλοι τα πατάνε· άλλοι τα πετάνε· άλλοι προσέχουν μην και τ' όμορφό τους κουφάρι τσαλοπατήσουν.

Και συνεχώς βγαίνουν φύλλα· και πέφτουν, και ταξιδεύουν. Κάποια σαπίζουν· κάποια λιπαίνουνε πάλι τη γη· κάποια στολίζουν συνθέσεις· κάποια νοικοκυρές τα παρασύρουν με τη σκούπα, ένας γυαλοκαθαριστήρας τα σκορπίζει. Ασήμαντα, αδιάφορα της γης το κάδρο να στολίζουν. Διαβατάρικα πουλιά δίχως μαγνήτη, σκλαβάκια τ' αέρα.
Κι όμως αυτά τα φύλλα είχαν ζωή! Φωτοσυνθέσανε, μεγαλώσαν, αναπνεύσανε· δώσαν οξυγόνο και μυρωδιά· ίσκιωσαν και δρόσισαν, προφυλάξαν απ' τη βροχή τον άστεγο και το ζευγάρι και τον οδοιπόρο. Ομορφύναν κάδρα και φωτογραφίες, δώσανε έμπνευση σε ποιητάδες της στιγμής. Σιμά τους ξαποστάσανε και φώλιασαν πουλιά· στη γεύση τους μπογώσαν έντομα και ζουζούνια. Θρόισε, σφύριξε κι ούρλιαξε επάνω τους ο αγέρας·
Είχαν ζωή δικιά τους αυτά τα φύλλα πριν γίνουν μαγικά χαλιά. Κι αποχωριστήκαν τα κλωνάρια και τ' άλλα αδέρφια τους αποκαμωμένα απ' τον αγέρα κι απ' το χρόνο· γίναν τυχαία ξερόφυλλα να κάθομ' εδώ να εμπνέομαι και να τα εξιστορώ σαν φύλλο απιθωμένος στο παγκάκι.

 

 

Άρης Μανουράς


"Αξία καμία στον εργάτη
μα μόνο στο έργο, εννοείται και γαρ.
Για το έργο μου αν θέλετε κάτι:
arismanouras.blogspot.gr"

 

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ :


Ο τοίχος με το ζωγραφισμένο παράθυρο

 

 


Gabriel Garcia Marquez

 

 

 

 

Σημείωση : Μην ξεχάσω να ζήσω

 

 


Πορτοκαλής ήλιος

 

 

 

Photo by John-Morgan

Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner

Your Say!

Banner

Authors

Μαριλένα Παππά Ευρυδίκη Αμανατίδου Μαρίνα Φραγκεσκίδου

 

 

 

Γεωργία Λάττα Γιάννης Λαμπράκης Μαρία Δασκαλάκη

 

 

 

Μαριάννα ΤεγογιάννηΧάρης Γαντζούδης Σώφρονας Τριμπουλέ

 

 

 

Connect!

 

 

 

 

 

 

Copyright © 2018 Deity.gr. All Rights Reserved.