Η κύηση σε εβδομάδες

Όσα συμβαίνουν στο έμβρυο και στη μητέρα σε κάθε εβδομάδα κύησης.

Η κύηση διαρκεί 40 εβδομάδες (280 ημέρες). Ας δούμε τι συμβαίνει αναλυτικά σε κάθε εβδομάδα της εγκυμοσύνης σας!

Για να υπολογίσετε πόσων εβδομάδων έγκυος είστε, θα πρέπει να θυμηθείτε την τελευταία σας περίοδο. Έτσι, αν για παράδειγμα η τελευταία σας περίοδος ήταν την 1η Ιουνίου, τότε η 1η εβδομάδα κύησης θεωρείται η εβδομάδα 1-7 Ιουνίου.

Η σύλληψη γίνεται στη μέση του κύκλου σας, δηλαδή περίπου στα μέσα Ιουνίου, στο τέλος της 2ης εβδομάδας της εν δυνάμει κύησης. Στο παράδειγμά μας, πιθανή ημερομηνία τοκετού είναι στις πρώτες μέρες του Μαρτίου του επόμενου έτους.

Εβδομάδες εγκυμοσύνης 1—4 : Το έμβρυο έχει εμφυτευθεί στη μήτρα, τα τοιχώματα του ενδομητρίου παχαίνουν. Η γυναίκα δεν έχει αντιληφθεί ακόμα την εγκυμοσύνη της.

Εβδομάδες εγκυμοσύνης 5—6 : Η γυναίκα υποψιάζεται την εγκυμοσύνη λόγω καθυστέρησης στην περίοδο. Το έμβρυο έχει μέγεθος φασολιού και ο ομφάλιος λώρος σχηματίζεται.

Εβδομάδες εγκυμοσύνης 7—10 : Η καρδιά του εμβρύου ξεκινά να αναπτύσσεται και τα σημαντικότερα όργανά του (εγκέφαλος, πνεύμονες, συκώτι, μάτια, αυτιά, δάχτυλα) είναι σχεδόν σχηματισμένα. Η μητέρα έχει πρωινές ναυτίες και οι ορμόνες της αρχίζουν να επηρεάζουν τη διάθεσή της.

Εβδομάδες εγκυμοσύνης 11— 14 : Στις εβδομάδες αυτές της κύησης, η μητέρα θα κάνει αιματολογικό έλεγχο και τον έλεγχο της αυχενικής διαφάνειας. Ο κίνδυνος αποβολής μειώνεται πολύ. Τα γεννητικά όργανα του μωρού και ο πλακούντας έχουν διαμορφωθεί.

Εβδομάδες εγκυμοσύνης 15— 18 : Οι πρώτες κινήσεις του μωρού που αντιλαμβάνεται η μαμά, ξεκινούν! Το μωρό αντιδρά στους ήχους. Γίνεται η αμνιοπαρακέντηση, όπου κρίνεται απαραίτητο, και οι γονείς μαθαίνουν το φύλο του παιδιού. Η εγκυμοσύνη είναι πια ορατή στο σώμα της μητέρας.

Εβδομάδες εγκυμοσύνης 19— 24 : Το μωράκι αρχίζει να κλωτσά, έχει χνούδι ήδη από τις προηγούμενες εβδομάδες και η μητέρα πρέπει να κάνει το υπερηχογράφημα Β’ Επιπέδου. Τα οστά του εμβρύου δυναμώνουν. Το βάρος του φθάνει τα 500-600 γραμμάρια και αν υπάρξει τοκετός, το μωρό επιβιώνει σε μονάδα εντατικής φροντίδας.

Εβδομάδες εγκυμοσύνης 25— 30 : Το μωρό ζυγίζει 1 κιλό. Η ανάπτυξή του συνεχίζεται, ενώ ξεκινούν και οι συστολές της μήτρας.

Εβδομάδες εγκυμοσύνης 31— 35 : Το μωρό ζυγίζει 2 κιλά και αλλάζει θέση, για να είναι με το κεφάλι προς τα κάτω. Η μήτρα της μητέρας έχει μεγαλώσει αρκετά και πιθανό να της προκαλεί συχνοουρία, δυσπεψία και δυσκολία στην αναπνοή.

Εβδομάδες εγκυμοσύνης 36— 40 : Η διαδικασία ανάπτυξής του μέσα στη μήτρα έχει ολοκληρωθεί και το μωρό είναι έτοιμο να γεννηθεί. Η μητέρα ετοιμάζεται για τον τοκετό. Αν ο τοκετός είναι φυσιολογικός, ο γιατρός σας θα περιμένει την 40η εβδομάδα. Αν γεννήσετε με καισαρική, η γέννα μπορεί να γίνει λίγο νωρίτερα.

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ :

Συμπτώματα εγκυμοσύνης : Πώς θα καταλάβετε αν είστε έγκυος


 

Ένα καρότσι για δίδυμα!

 

 

8 τρόποι για να μετριάσουμε την κατάθλιψη

 

 


Το τρίκυκλο : Το διήγημα της Ευρυδίκης Αμανατίδου στο Deity.gr

 

 

Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner

Your Say!

Banner

Authors

Μαριλένα Παππά Ευρυδίκη Αμανατίδου Μαρίνα Φραγκεσκίδου

 

 

 

Γεωργία Λάττα Γιάννης Λαμπράκης Μαρία Δασκαλάκη

 

 

 

Μαριάννα ΤεγογιάννηΧάρης Γαντζούδης Σώφρονας Τριμπουλέ

 

 

 

Connect!

 

 

 

 

 

 

Copyright © 2018 Deity.gr. All Rights Reserved.