Η διαφορά μου, το δικαίωμά μου!

Γράφει η Γεωργία Λάττα

«Θα πρέπει να ξέρουμε όλοι ότι η διαφορετικότητα κεντάει ένα πλούσιο χαλί, και πρέπει να καταλάβουμε πως όλοι οι κόμποι του χαλιού έχουν ισότιμη αξία…»

Maya Angelou, Αφροαμερικανίδα ποιήτρια και συγγραφέας

Έχουμε ποτέ παρατηρήσει πόση ομορφιά βρίσκεται στη διαφορά; Πόση ισορροπία κρύβεται στην ανομοιογένεια; Μια προσεκτική ματιά στον κόσμο θα μας φανερώσει ένα πλήθος ανόμοιων πραγμάτων, αρμονικά τοποθετημένων. Η ανομοιογένεια, η διαφορετικότητα, θα λάβουν άλλες διαστάσεις αν τις δούμε ως στοιχεία που εμπλουτίζουν τη ζωή μας.

Στη ζωή προχωράμε μέσα από τη διαφορετικότητά μας. Καθένας μας είναι μοναδικός, ξεχωριστός, ιδιαίτερος. Διαφέρουμε μεταξύ μας σε πολλά επίπεδα (πεποιθήσεις, επιλογές, αντιδράσεις, ικανότητες, εμφάνιση, καταγωγή). Ενώ οι μεταξύ μας ομοιότητες μάς ωθούν σ’ αλληλεπίδραση, οι διαφορές μας λειτουργούν με δημιουργικό τρόπο ετοιμάζοντας το έδαφος για κοινωνικές αλλαγές κι ανακατατάξεις. Αλλιώς, η κοινωνία μας θα παρέμενε σε επιζήμια στασιμότητα.

Ωστόσο, όταν η απόκλιση από τα κυρίαρχα κοινωνικά πρότυπα είναι μεγάλη, όταν η διαφορά ξεφεύγει από τα πλαίσια της ασφαλούς ομοιότητας, φτάνει να αντιμετωπίζεται ως πηγή δυστυχίας του ατόμου που την φέρει κι οδηγεί συχνά στην περιθωριοποίησή του.

Σε μια κοινωνία που στοχεύει στην πρόοδο, κανείς δεν περισσεύει. Αντιθέτως, πρέπει να δίνεται η δυνατότητα σε κάθε μέλος της να συνεισφέρει με τον τρόπο που επιτρέπουν οι δυνατότητές του, ενώ παράλληλα να του δίνονται οι αναγκαίες ευκαιρίες να εξασκήσει τις υπάρχουσες δεξιότητές του.

 

Προκειμένου να βοηθήσουμε τα παιδιά ν’ αποδεχτούν τη διαφορετικότητα – τη δική τους και των άλλων – πρέπει να ξεκινήσουμε δουλεύοντας με τον εαυτό μας. Ας ανακαλέσουμε στην μνήμη μας περιστακά όπου εμείς βιώσαμε την προκατάληψη και τον αποκλεισμό. Αποφεύγοντας να σχολιάζουμε κατηγοριοποιώντας τους ανθρώπους, παρακινώντας τα παιδιά να διακρίνουν τη διαφορά και συζητώντας γι’ αυτήν, διορθώνοντας λανθασμένες εντυπώσεις και χρησιμοποιώντας τα βιβλία ως έναυσμα συζητήσεων, μπορούμε να τα καταφέρουμε!

 

«Το ουσιώδες μιας σωστής παιδείας είναι να μάθει κανείς να σκέπτεται, να συζητεί, να θυμάται και να θέτει ερωτήσεις (W. Godwin).»

 

 

 

Γεωργία Λάττα

Νηπιαγωγός / ειδική παιδαγωγός / συγγραφέας


Το νέο βιβλίο της Γεωργίας Λάττα "Θέλω να με αγαπήσουν κ άλλοι!" κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Διάπλους.

Μια ιστορία που ευαισθητοποιεί τα παιδιά σχετικά με το θέμα της διαφορετικότητας και της αποδοχής του εαυτού.
Συνοδεύεται από πλούσιες ιδέες για δραστηριότητες από το παιδί, τον γονέα, τον εκπαιδευτικό.


 

 

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ :12 συγκινητικές αλήθειες που ένα παιδί θέλει να πει στη μαμά του

 


Παιδικά παραμύθια online από την Ευρυδίκη Αμανατίδου

 

 

 

Ισορροπώντας στα συναισθήματα ενός παιδιού…

 


Γράμμα στη μανούλα

 


Photo by Dahl-Face-Photography

Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner

Your Say!

Banner

Authors

Μαριλένα Παππά Ευρυδίκη Αμανατίδου Μαρίνα Φραγκεσκίδου

 

 

 

Γεωργία Λάττα Γιάννης Λαμπράκης Μαρία Δασκαλάκη

 

 

 

Μαριάννα ΤεγογιάννηΧάρης Γαντζούδης Σώφρονας Τριμπουλέ

 

 

 

Connect!

 

 

 

 

 

 

Copyright © 2018 Deity.gr. All Rights Reserved.