Το επικείμενο φθινόπωρο

Γράφει η Σμαρώ Ανδρεάδου

Μέσα στο όψιμο καλοκαίρι η χώρα μας μοιάζει με ηφαίστειο έτοιμο να εκραγεί : όλοι εμείς που ζούμε στην καθημερινότητα της αβεβαιότητας και της ύφεσης ευχόμαστε να διαψευστούν τα απαισιόδοξα σενάρια που θέλουν την Ελλάδα να χάνει το στοίχημα της ανάπτυξης και της θετικής τροχιάς.

Κάποιοι από μας είχαν την τύχη λίγων ημερών ξεκούρασης, άλλοι τις στερήθηκαν παντελώς, το σίγουρο πάντως είναι ότι οι συνήθειές μας αλλάζουν δραματικά όσο περνάει ο καιρός! Πολίτες πάλι θα βγουν στους δρόμους για να διαμαρτυρηθούν  οι άνεργοι θα βολευτούν με μαύρη εργασία χωρίς την στοιχειώδη ασφαλιστική και υγειονομική κάλυψη και ορισμένοι που δεν έχουν να χάσουν τίποτα θα μεταναστεύσουν σε ξένες χώρες αναζητώντας καλύτερη μοίρα από το δυσοίωνο μέλλον που προδιαγράφεται για την χώρα μας!

Τι απομένει λοιπόν σ' αυτό το φθινόπωρο που κανείς δεν θέλει να 'ρθει; Ο άνθρωπος φίλοι μου, για την ακρίβεια ο συνάνθρωπός μας. Ίσως τώρα που θα γίνουμε πιο φτωχοί, να ξαναγίνουμε ο φιλόξενος λαός που υποδέχεται τον τουρίστα με χαμηλές τιμές και σεβασμό, να ανοίξουμε το σπίτι μας στον φίλο που απλά μας έχει ανάγκη, να εργαστούμε για το καλό του κοινωνικού συνόλου κι όχι μόνο  διεκδικώντας επιδόματα, μπόνους και πριμ παραγωγικότητας. Να δεχθούμε ότι σε έναν κόσμο που αλλάζει είναι επιτακτική η ανάγκη να προσαρμοστούμε στα νέα δεδομένα, να ανσκουμπωθούμε και να δημιουργήσουμε το Ελληνικό θαύμα! Τι παραπάνω είχε ο γερμανικός λαός  μέσα του 20ου αιώνα, παρά οργάνωση, σχεδιασμό και εργατικότητα! Το πρόβλημα στη χώρα μας είναι βέβαια οι πολιτικές εξουσίες που δεν έχουν μακρόπνοο σχεδιασμό και υπολογίζουν τα μικροκομματικά οφέλη..σωστά!

Ο καθένας από μας μπορεί να εμπνεύσει τον διπλανό του και όλοι μαζί να απομακρυνθούμε με γοργά βήματα από τη μιζέρια : με ευελιξία στα είδη της εργασίας που αναζητούμε, με λιγότερες απαιτήσεις για ένα διάστημα σε χρήματα, με συμμάζεμα των δανειακών συμβάσεων που μας αφορούν, με πνεύμα συνεργασίας μέσα στην οικογένεια και τέλος να ανασύρουμε το περίφημο φιλότιμο που είχε ενταφιαστεί σε τόνους καταναλωτικής φρενίτιδας και συμφέροντος! Οσο για τον πολιτισμό μας (μεγάλο χαρτί που έμεινε αναξιοποίητο) καιρός είναι  τον προωθήσουμε ατομικά και συλλογικά, ακόμα κι αν τον δούμε μόνο σαν βιομηχανία είσπραξης εσόδων. Πολιτισμός δεν είναι μόνο τα καταστήματα ελαφρολαικής μουσικής που θέλγουν τον Έλληνα! Καλά είναι κι αυτά, αλλά εμείς ως Έλληνες διαθέτουμε εξαιρετικά μουσεία (στα οποία δεν πηγαίνουμε), αρχαιολογικούς χώρους που δεν είναι τόσο γνωστοί και καταρρέουν, πάρκα που δεν επισκεπτόμαστε γιατί δεν διαθέτουν ..καφέ! Ας αποκτήσουμε μια νοοτροπία αληθινά Ευρωπαϊκή όπου θα σεβόμαστε τη φύση, θα αγκαλιάσουμε την υγειινή ζωή και τα σπορ και θα στραφούμε σε μια ζωή που σεβόμαστε το ανθρώπινο μέτρο όπως εξυμνείται από αρχαιοτάτων χρόνων!

Ο Έλληνας χρειάζεται επειγόντως επαναδιαπραγμάτευση της ζωής του, των προσδοκιών του και αποφάσεις! Αποφάσεις ρεαλιστικές βήμα βήμα με ταυτόχρονη διαπραγμάτευση των ατού που γεωφυσικά και στρατηγικά διαθέτουμε. Μη μπορώντας να ελέγξουμε τις πολιτικές των εκάστοτε ηγεσιών ουσιαστικά, αυτό που μπορούμε να κάνουμε τουλάχιστον είναι να προσπαθήσουμε με όλες τις δυνάμεις μας όλοι οι παραγωγικοί άνθρωποι αυτής της χώρας για σταδιακή ανάκαμψη, πρώτα ατομική και μετά του συνόλου! Κι αν ακούγονται όλα αυτά ως αφελή, δεν βλέπω αντιπροτάσεις που να πέφτουν στο τραπέζι τον τελευταίο καιρό και να δείχνουν έστω και αχνό φως στο τούνελ!

Αισιοδοξώ ότι ο ένας καλός άνθρωπος θα πολλαλασιάσει με τη στάση ζωής του τις καλές συμπεριφορές και ο ένας παραγωγικός άνθρωπος θα ωθήσει και κάποιους άλλους στην ίδια τροχιά! Αρκεί να μη σηκώσουμε τα χέρια ψηλά! Τότε και μόνο τότε η Ελλάδα έχει την πιθανότητα στην ελπίδα ενός τέλους που πάντα προσδοκούμε στις ταινίες : ενός HAPPY END !

Καλό φθινόπωρο, καλό μήνα σας εύχομαι με το κεφάλι πάντα ψηλά!!

 

 

Σμαρώ Ανδρεάδου

 

 

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ :

 

Το περιβάλλον κινδυνεύει... (ή μήπως όχι;)

 

 

Η Σαντορίνη, τo πιο όμορφο νησί του κόσμου!

 

 

Top 5 εφαρμογές για Android

 

 

 

 

8 τρόποι για να μετριάσουμε την κατάθλιψη

 

 

 

 

Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner

Your Say!

Banner

Authors

Μαριλένα Παππά Ευρυδίκη Αμανατίδου Μαρίνα Φραγκεσκίδου

 

 

 

Γεωργία Λάττα Γιάννης Λαμπράκης Μαρία Δασκαλάκη

 

 

 

Μαριάννα ΤεγογιάννηΧάρης Γαντζούδης Σώφρονας Τριμπουλέ

 

 

 

Connect!

 

 

 

 

 

 

Copyright © 2018 Deity.gr. All Rights Reserved.