Tips για τη φροντίδα των κοσμημάτων (Μέρος 1ο)

Κάθε κόσμημα είναι μοναδικό και, όπως κάθε τι πολύτιμο, χρειάζεται ιδιαίτερη φροντίδα για να μην αφήσει ο χρόνος τα σημάδια του και να διατηρηθεί για μια ζωή! Όλα τα κοσμήματα, ανεξαρτήτως αξίας, χρειάζονται την φροντίδα μας.

Σαν βασική αρχή φροντίδας των κοσμημάτων θα μπορούσαμε να θέσουμε την σωστή και προσεκτική χρήση αυτών. Δηλαδή:

 

  • Ελέγχουμε τα δεσίματα και τα κουμπώματα προτού βάλουμε τα κοσμήματα μας. Τα φοράμε και τα αφαιρούμε πάντα με προσοχή για ν’ αποφύγουμε γρατσουνιές, βαθουλώματα ή στράβωμα σε κοσμήματα που μπορεί να είναι εύκαμπτα όπως είναι κάποια βραχιόλια ή περιδέραια.
  • Αποφεύγουμε να κοιμόμαστε με τα κοσμήματά μας ανεξάρτητα από την αξία ή την ανθεκτικότητα τους.
  • Αφαιρούμε τα κοσμήματα από πάνω μας όταν θέλουμε να χρησιμοποιήσουμε καλλυντικά, λακ, κρέμες χεριών ακόμη και το άρωμά μας, ώστε να διατηρήσουμε την λάμψη τους για μεγάλο χρονικό διάστημα.
  • Δεν φοράμε ποτέ τα κοσμήματα μας όταν πρόκειται να κάνουμε οικιακές ή κηπουρικές εργασίες και σπορ, γιατί θα ταλαιπωρηθούν λόγω της ευαισθησίας τους σε κτυπήματα ή σε χημικά που μπορεί να έχουν τα διάφορα απορρυπαντικά οικιακής χρήσης .
  • Όταν δεν φοράμε τα κοσμήματα μας τα φυλάσσουμε επιμελώς σε χωριστά κουτάκια ή τυλιγμένα μέσα σε πανάκια ή σε σακουλάκια ή ταξινομημένα στις διάφορες θήκες ειδικών κασετινών. Δεν τα τοποθετούμε ποτέ μέσα σε κασετίνες το ένα πάνω στο άλλο διότι θα δημιουργηθούν σημάδια και γρατσουνιές στις πολύτιμες πέτρες, τα μαργαριτάρια και τα μέταλλα. Ανεπανόρθωτη ζημιά μπορεί να έχουν αλυσίδες που μπερδεύονται μεταξύ τους και μένουν για πολύ καιρό μπερδεμένες (ένας τρόπος για ευκολότερο ξέμπλεγμα είναι να ρίξουμε λίγη πούδρα).


Μια άλλη αρχή εξίσου σημαντική που θα μπορούσαμε να εντάξουμε στην φροντίδα των κοσμημάτων είναι η καθαριότητα.
Για την καθαριότητα των μετάλλων θα ξεκινήσουμε με κάποιους απλούς και πατροπαράδοτους τρόπους:
Σαπούνι: Διαλύουμε απαλό σαπούνι σε χλιαρό νερό και χρησιμοποιώντας ένα μαλακό βουρτσάκι καθαρίζουμε το κόσμημα και έπειτα με ένα μαλακό πανί το στεγνώνουμε.
Οδοντόπαστα: Η παλιά καλή συνταγή της οδοντόπαστας είναι ένας επίσης αποτελεσματικός τρόπος. Καθαρίζουμε το κόσμημά μας με μια μικρή ποσότητα οδοντόπαστας σε ένα μαλακό βουρτσάκι μέσα σε χλιαρό νερό και κατόπιν στεγνώνουμε σκουπίζοντας με ένα μαλακό πανάκι.
Αμμωνία οικιακής χρήσης: Σ΄ ένα μπωλ βάζουμε διάλυμα αμμωνίας και κρύο νερό (σε αναλογία μισό-μισό) τοποθετούμε το κόσμημα μέσα για 30 λεπτά. Κατόπιν το βγάζουμε έξω και με μα μικρή απαλή βούρτσα βουρτσίζουμε. Βάζουμε για δεύτερη φορά το κόσμημα στο διάλυμα και αφού το ξεπλύνουμε το αφήνουμε να στραγγίσει σε μια χαρτοπετσέτα.
Σόδα: Πασπαλίζουμε το κόσμημα με λίγη σόδα σε σκόνη και τρίβουμε καλά. Αφήνουμε για 2-3 λεπτά και γυαλίζουμε με μαλακό ύφασμα. Ο συγκεκριμένος καθαρισμός ενδείκνυται κυρίως στα ασημένια.
Καμφορά: Ένας πολύ παλιός τρόπος της γιαγιάς για την επιβράδυνση της οξείδωσης του ασημιού, είναι να βάλουμε καμφορά μέσα στο συρτάρι, το ντουλάπι ή όπου αλλού φυλάσσουμε τα ασημένια αντικείμενα.


ΠΡΟΣΟΧΗ! Το ύφασμα που χρησιμοποιούμε σ’ όλους τους παραπάνω τρόπους καθαρισμού πρέπει να είναι πολύ μαλακό, γιατί ένα σκληρό ύφασμα μπορεί να γρατσουνίσει το κόσμημά μας.

Άλλοι πιο σύγχρονοι τρόποι καθαρισμού των μετάλλων μπορεί να γίνουν είτε με ειδικά πανάκια και διάφορες χημικές ουσίες που μπορούμε να προμηθευτούμε από κοσμηματοπωλεία, ή σε εργαστήρια χρυσοχοΐας και κοσμηματοπωλεία με ειδικό μπάνιο υπερήχου ή ατμό.
Οποιαδήποτε από τις παραπάνω τεχνικές πρόκειται να εφαρμόσουμε θα πρέπει να είμαστε ιδιαίτερα προσεκτικοί αν στο κόσμημα μας υπάρχουν πολύτιμοι ή ημιπολύτιμοι λίθοι. Διαβάστε στο δεύτερο μέρος τους τρόπους φροντίδας των κοσμημάτων με πολύτιμους ή ημιπολύτιμους λίθους.

*Ευχαριστούμε την Froufrou Kosmima για τις πολύτιμες συμβουλές της! Τις χειροποίητες δημιουργίες της μπορείτε να τις βρείτε στη σελίδα της στο Facebook.

 

 

 

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ :

 

Γιατί ο τέλειος άνδρας είναι δυσεύρετος;

 

 

Η Σαντορίνη, τo πιο όμορφο νησί του κόσμου!

 

 

Top 5 εφαρμογές για Android

 

 

 

8 τρόποι για να μετριάσουμε την κατάθλιψη

 

 

 

Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner

Your Say!

Banner

Authors

Μαριλένα Παππά Ευρυδίκη Αμανατίδου Μαρίνα Φραγκεσκίδου

 

 

 

Γεωργία Λάττα Γιάννης Λαμπράκης Μαρία Δασκαλάκη

 

 

 

Μαριάννα ΤεγογιάννηΧάρης Γαντζούδης Σώφρονας Τριμπουλέ

 

 

 

Connect!

 

 

 

 

 

 

Copyright © 2018 Deity.gr. All Rights Reserved.