Κάθε πέρσι και καλύτερα!

Γράφει η Ευγενία Κορτσάρη-Κυριαζοπούλου

Στολίσαμε; Ξεστολίζουμε; Μήπως δε στολίσαμε καθόλου;

Πέρασαν και οι φετινές γιορτές των Αγίων Ημερών των Χριστουγέννων, της Πρωτοχρονιάς και των Φώτων με συναισθήματα ποικίλα και συμπεριφορές πρωτόγνωρες για όλους μας!

Mια γεύση βέβαια είχαμε πάρει από τον περασμένο χρόνο (2010).

Οι μικροί προσγειώθηκαν παίρνοντας από ένα δώρο αντί των πολλών συσκευασιών του παρελθόντος.  Χαρτζιλίκια περιορισμένα αν και ξεχύθηκαν για κάλαντα με τις παρέες τους στις γιορτές!

Οι μεγαλύτεροι και αυτοί περιορισμένοι, σκεπτικοί, περπατούσαν στους δρόμους σχεδόν αμίλητοι τις περισσότερες φορές, προσγειωμένοι, δεν αφέθηκαν να παρασυρθούν σε περίσσειες δαπάνες ούτε για τα γιορτινά τραπέζια των ημερών αλλά ούτε για προσωπικές ανάγκες!

Πάντως σαφώς αριθμητικά λιγότερα φωτισμένα μπαλκόνια παρατηρήθηκαν φέτος, όμως και ο Δήμος συμμετείχε φανερά στο γενικότερο πρόγραμμα της λιτότητας! Ωστόσο στολίδια υπήρχαν, από παρελθόντα έτη και στόλισαν τόσο τα γραφεία τους όσο και τις αποθήκες τους …!

Και η μελαγχολία συνεχίζεται! Κάτι αλλάζει καθημερινά στη ζωή μας και όχι μόνο τελευταία, με τα δυσμενή και αντισυνταγματικά μέτρα της Κυβέρνησης, με τις συνεχείς αυξήσεις σε είδη και υπηρεσίες, τις απανωτές μειώσεις μισθών και συντάξεων και το μόνιμο ερώτημα πολλών : «Ως πότε;»

Δεν ξέρουν τι να κάνουν σήμερα οι άνθρωποι!  «Έχασαν και τα αβγά και τα πασχάλια» ή αλλιώς «έχασαν τη γη κάτω από τα πόδια τους» διαπιστώνοντας και συνειδητοποιώντας οι περισσότεροι ότι τα πράγματα άλλαξαν προς το χειρότερο, για να επιβεβαιωθεί από πολλούς το «κάθε πέρσι και καλύτερα»!

Ξεστολίσαμε λοιπόν ό,τι είχαμε κρεμάσει στα σπίτια την περίοδο των γιορτών, τελειώνουν οι άδειες των ημερών και τα παιδιά επιστρέφουν στα μαθήματα, ευχές ανταλλάσσονται για υγεία κυρίως και η νέα χρονιά που ξεκινά προβλέπεται να βαραίνει στους ώμους μας όλο και περισσότερο με νέα αντιλαϊκά μέτρα και νέα μνημόνια!

Οι Εθελοντικές οργανώσεις όλο και περισσότερο ακούγονται με νέες και επίκαιρες δράσεις σ' όλες τις πόλεις (συσσίτια, χαριστικά παζάρια, ανταλλακτικό εμπόριο κλπ), οι Πολιτιστικοί Σύλλογοι υπερβαίνουν εαυτούς όντας συνεχώς αλληλέγγυοι τόσο στα μέλη τους όσο και ευρύτερα στην κοινωνία - με δράσεις όπως αιμοδοσία, συλλογή χρημάτων, ρουχισμού και τροφίμων για ασθενείς και αδυνάτους συμπολίτες μας κλπ.

Η ανθρωπιά που χαρακτηρίζει και περιβάλλει τις καθημερινές σχέσεις μας στις τοπικές μας κοινωνίες, μας ενισχύει και μας κάνει ακόμη πιο ανθρώπινους!

Ακούμε με συμπόνοια στενάχωρες καταστάσεις που μας εμπιστεύονται συμπολίτες μας, γιατί έχουν ανάγκη να μιλήσουν! Πόσοι δε μας παραπονούνται, πόσοι καθημερινά δε μας δηλώνουν ότι πρόκειται να κλείσουν! Πόσο πολλοί δε νιώθουν άσχημα που χρωστούν… Πόσα καταστήματα έχουν ήδη κλείσει…

Με τα παράνομα και αντισυνταγματικά χαράτσια της ΔΕΗ, τις έκτακτες εισφορές, τις περαιώσεις, τα αυξημένα τέλη αυτοκινήτων και πόσα άλλα κι ακόμα πόσα θα έρθουν τη νέα χρονιά που ξεκινάει…

Οι συνάνθρωποί μας, οι συγγενείς μας, οι φίλοι μας, οι γείτονές μας, οι επαγγελματίες είναι όλοι αγανακτισμένοι!

Οι δε πολιτικοί μας αντίθετα, που υπέγραψαν τα μνημόνια με κλειστά τα μάτια, ψηφίζουν τα νομοσχέδια κατά το δοκούν και όπως συνηθίζεται τελευταία «με τη διαδικασία του κατεπείγοντος»! Μιλούν με την ξύλινη γλώσσα τους, συμμετέχουν σε ένα θέατρο του παραλόγου με ζωντανούς θεατές αλλά και σε πανελλήνιο δίκτυο… χωρίς όμως χειροκρότημα, παρά μόνο το δικό τους!

Πληροφορηθήκαμε σαν κοινωνία τελευταία και «το κουφό» για την αίτηση χορήγησης αναδρομικών σε πρώην βουλευτές αλλά και νυν (στις συντάξεις και τους μισθούς αντιστοίχως), ποσά που ανέρχονται σε πολλές δεκάδες και εκατοντάδες χιλιάδες ευρώ για τον καθένα !!! Από πού ;

Πόσο δίκαιο κρύβεται στην πρόταση : «Τα πλούτη των πλουσίων γίνονται από το αίμα των πολλών»!

Είναι αξιοθαύμαστες οι συνεχείς δράσεις των Τοπικών μας Συλλόγων και των πολυποίκιλων δράσεων της Εθελοντικής Ομάδας Δράσης Ν.Πιερίας (ειδικά με τα συνεχή καλέσματα των ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΩΝ για συγκέντρωση τροφίμων για το Κοινωνικό Παντοπωλείο), οι κινητοποιήσεις του Συλλόγου Πολυτέκνων, του Βενιαμίν, της Ελεημοσύνης αλλά και οι συνεχείς αγχώδεις κινητοποιήσεις όλων μας, μεμονωμένα και συλλογικά, φορέων και Σχολείων  για τη διάσωση της Μέριμνας του Παιδιού, ελλείψει νομικού καθεστώτος και προχειρότητας από όλους μέχρι τώρα (Κυβερνώντες και Τοπικούς) να εξασφαλιστεί η χρηματοδότηση και να συνεχίσει η παρουσία της!

Πόσες ανάγκες άραγε θα καλυφθούν με τα έσοδα από την τελευταία πολυπληθή συναυλία ;

Απλήρωτο και το προσωπικό του ΕΚΑΒ με συνεχείς κινητοποιήσεις, αρκετό καιρό τώρα!

Απούσα δυστυχώς η δημοτική αρχή ή ανενημέρωτη για τη δεινή κατάσταση πολλών δημοτών της!

Πόσοι συνάνθρωποί μας άρρωστοι και μόνοι στη ζωή, χωρίς οικογένεια ή που δεν τους έχει μείνει πια…! Άνθρωποι της διπλανής πόρτας στην κυριολεξία αλλά και πολλές φορές  «αόρατοι» και ξεχασμένοι! Αποκαρδιωμένοι άνθρωποι καθημερινά (και όλο το 24ωρο, χωρίς υπερβολή) ψάχνουν στους κάδους και στην πόλη μας!

Είπαμε, ακούσαμε, μάθαμε αρκετά για περιπτώσεις τραγικές ανθρώπων που αγωνίζονται καθημερινά με αξιοπρέπεια να βγάλουν πέρα τη μέρα, με λίγο φαγητό, με μετρημένες κινήσεις, με μικρή ή και ανύπαρκτη κοινωνικότητα!  Με τα φάρμακα που είναι να παίρνει κανείς που συνεχώς ακριβαίνουν ή δεν καλύπτονται από τους ασφαλιστικούς φορείς, που παρουσιάζουν ελλείψεις, δυσκολεύεται καθημερινά η θέση τους…

Για όσους έχουν συγγενείς, παιδιά, αδέλφια, υπάρχει ελπίδα ότι δεν είναι εντελώς μόνοι και με την προϋπόθεση ότι οι δικοί τους βρίσκονται κοντά …!

Οι άρρωστοι άνθρωποι είναι εξαρτημένοι ή ανήμποροι, μεγάλοι στην ηλικία και με τις όποιες αντοχές έχουν μείνει στον καθένα! Με κουτσουρεμένες συντάξεις και αρκετοί δίχως κοινωνική ασφάλιση, άνεργοι (πολλές φορές και οι δύο στο ανδρόγυνο), περιμένουν βοήθεια από την Πρόνοια, το Δήμο, την Εκκλησία, τους Εθελοντές! Δεν ξεχνούν βέβαια να εναποθέτουν τις ελπίδες τους στο Θεό!

«Έχει ο Θεός», λένε!

Υπάρχουν βέβαια και πολλοί νέοι άνθρωποι μόνοι και ανήμποροι, με κινητικά προβλήματα που δέχονται στωικά την κατάστασή τους ή άλλοι που δεν είναι σε θέση να αντιλαμβάνονται τι συμβαίνει γύρω τους και «το σταυρό» τον κουβαλούν οι οικείοι, έρθει ή δεν έρθει βοήθεια!

Η ανάγκη για συγκέντρωση φαρμάκων και διάθεσή τους μέσα από τα καλέσματα από τους ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΟΥΣ αλλά και από τον Ερυθρό Σταυρό και τους Γιατρούς του κόσμου, για ασθενείς και ανήμπορους συνανθρώπους μας είναι πρωταρχική ! Και η ανταπόκριση να συνεχίσει να είναι άμεση!!!

Πρέπει να συστρατευτούμε στον κοινό αγώνα, να βγούμε από την όποια κρίση και να ζήσουμε πιο ανθρώπινα! ΄Εχουν εγκαταληφθεί στην κυριολεξία οι πολίτες στην τύχη τους  με τη  χαλάρωση των θεσμών και την έλλειψη οικονομικών πόρων.  «Κανείς πλέον μόνος του»  ακούγεται και επαναλαμβάνεται καθημερινά και πρέπει να το εντυπώσουμε όλοι στο μυαλό όπως και ότι «κανείς δεν περισσεύει» και βέβαια το πιο σημαντικό, ότι η ανθρώπινη ζωή είναι πολύτιμη και πρέπει να προστατεύεται! Το στοίχημα μπορεί να κερδηθεί μόνο με σύμπνοια και αλληλεγγύη!

Καλή χρονιά με υγεία και αισιοδοξία για όλους!!!

 

 

Ευγενία Κορτσάρη-Κυριαζοπούλου

 

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ :

 

Δύσκολοι καιροί για επανάσταση, πατέρα...

 

 


Γονείς και παιδιά στα μονοπάτια της αγάπης…

 

 

Ποιοτικός χρόνος - Φάρμακο για τα "ατίθασα" παιδιά!

 

 

 

Νεκρή Πολιτεία

 

 

 

 

Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner

Your Say!

Banner

Authors

Μαριλένα Παππά Ευρυδίκη Αμανατίδου Μαρίνα Φραγκεσκίδου

 

 

 

Γεωργία Λάττα Γιάννης Λαμπράκης Μαρία Δασκαλάκη

 

 

 

Μαριάννα ΤεγογιάννηΧάρης Γαντζούδης Σώφρονας Τριμπουλέ

 

 

 

Connect!

 

 

 

 

 

 

Copyright © 2018 Deity.gr. All Rights Reserved.