Ένα Αντίο για τον Παντελάκο μου

Γράφει η Σμαρώ Ανδρεάδου

 

Δευτέρα 11 Ιουνίου 2012

Γνωριστήκαμε διαδικτυακά μέσω της νοσοκόμας του, που αναζητούσε δίαυλο επικοινωνίας για αυτό το άρρωστο παιδάκι που βρισκόταν σε νοσοκομείο. Πέρσι τέτοια εποχή πραγματοποιήθηκε επιτυχημένη επέμβαση στο κεφαλάκι του για να αφαιρεθεί όγκος με επιτυχία. Στη συνέχεια ακολούθησαν χημειοθεραπείες και ό,τι ορίζει το ιατρικό πρωτόκολλο σε τέτοιες περιπτώσεις.

Η επικοινωνία μεταξύ μας από την αρχή υπήρξε σαν ήμασταν ο ένας αδερφή ψυχή για τον άλλο. Ο Παντελής αν και μόνο επτά ετών κι έχοντας ήδη χάσει τον πατέρα του από καρκίνο, είχε αναπτύξει μία πρώιμη ωριμότητα και δύναμη. Κάθε μέρα λέγαμε καλημέρα και καληνύχτα και όποτε άλλοτε αισθανόταν την ανάγκη να επικοινωνήσει. Η επικοινωνία μας μου αποκάλυψε έναν αδαμάντινο χαρακτήρα και μια αισιόδοξη προσωπικότητα. Μιλούσε λίγο για τον ίδιο και τα προβλήματά του και ενδιαφερόταν κυρίως για τον άλλο. Ο ψυχισμός του διέθετε βάθος και ποιότητα που εξέπληττε τον ενήλικο συνομιλητή του. Ξεχνούσες εντελώς την αρρώστεια και εστίαζες στην ουσία: αυτό το παιδί είχε την ικανότητα να είναι φίλος αληθινός, είχε ουσιαστικά ερωτήματα για την ζωή και σχεδίαζε το μέλλον με εντελώς προσγειωμένο τρόπο: βήμα βήμα, με τα δεδομένα που του προσέδωσε η ζωή και με μεγάλη εσωτερική δύναμη. Το περασμένο  καλοκαίρι πέρασε θαυμάσιες διακοπές με την Ανν -τη νοσοκόμα και φύλακα άγγελό του- γυρνώντας αρκετά μέρη στην Γαλλία. Επιστρέφοντας, σε λίγο χρονικό διάστημα διαπιστώθηκαν οι πολλαπλές μεταστάσεις και ήταν πια θέμα χρόνου.
Σε όλο αυτό το δύσκολο χρονικό διάστημα αντιμετώπισε τα προβλήματα με χιούμορ: προσφωνούσε τον γιατρό του βρυκόλακα και ντυνόταν ο ίδιος με χειρουργική στολή παριστάνοντας τον δολοφόνο κατά συρροή!! Ενώ συνειδητοποίησε κάποια στιγμή το αναπόφευκτο τελος δεν μοιρολάτρησε ούτε μία στιγμή, αντίθετα τα Χριστούγεννα σε μεταμφιεσμένο Άγιο Βασίλη είπε: ''πήγαινε σε κανένα παιδάκι που σε έχει πραγματικά ανάγκη, εγώ είμαι καλά.. τι ήρθες;" Ζήτησε από τους γιατρούς να κρύψουν από την μητέρα του το μέγεθος του προβλήματος και υπήρξε προστατευτικός με όλους.
Και φτάνουμε σε μένα: στην χρονική συγκυρία που γνωριστήκαμε είχα γίνει μαμά μετά από δύσκολη εγκυμοσύνη και  τοκετό κι αισθανόμουν αρκετά εξαντλημένη και πρωτόβγαλτη στον ρόλο μου. Δεν ήμουν από τις μαμάδες που "το είχαν μέσα τους". Με βοήθησε η όλη συναναστροφή μαζί του να κατανοήσω αρκετά πράγματα για τα παιδιά, να οπλιστώ με κουράγιο και να πάρω τον ρόλο μου στα σοβαρά. Αν σήμερα είμαι λίγο καλύτερη μητέρα το οφείλω σε εκείνον, σε εκείνον που μου έδειξε το μεγαλείο της παιδικότητας που συνυπάρχει αρμονικά με την χαρισματική του εγκεφαλικότητα.
Χθες ο Παντελάκος πέθανε μετά από λίγες μέρες σε κωματώδη κατάσταση. Θεώρησα σωστό για την μνήμη του και την οικογένειά του αυτή την ώρα που κηδεύεται αυτός ο άγγελος να μοιραστώ λίγες σκέψεις μου μαζί σας. Προσωπικά αυτό το παιδί δεν θα το ξεχάσω ποτέ, θα μιλήσω στην Ευγενία για εκείνον, εύχομαι να συναντηθούμε με τους κοινούς φίλους στην γενέτειρά του στην Μασσαλία σαν φόρο τιμής και για συμπαράσταση στην μητέρα του, στα αδέρφια και τη γιαγιά του. Εδώ και λίγους μήνες μεγαλώνει ένα παιδί μέσα μου, ένα παιδί που εύχομαι να μοιάζει εσωτερικά σ' αυτό τον όμορφο από κάθε άποψη άνθρωπο που χάθηκε πρόωρα. Έχω πολλά ερωτηματικά μέσα μου, περισσότερες όμως βεβαιότητες ενώ του χαμογελώ και του τείνω το χέρι για τελευταία φορά: ΚΑΛΟ ΤΑΞΙΔΙ ΠΑΝΤΕΛΑΚΟ ΜΟΥ ΚΑΙ Σ' ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ ΓΙΑ ΟΛΑ!

 

 

Σμαρώ Ανδρεάδου

 

Photo by kdinuraj

Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner

Your Say!

Banner

Authors

Μαριλένα Παππά Ευρυδίκη Αμανατίδου Μαρίνα Φραγκεσκίδου

 

 

 

Γεωργία Λάττα Γιάννης Λαμπράκης Μαρία Δασκαλάκη

 

 

 

Μαριάννα ΤεγογιάννηΧάρης Γαντζούδης Σώφρονας Τριμπουλέ

 

 

 

Connect!

 

 

 

 

 

 

Copyright © 2018 Deity.gr. All Rights Reserved.