Ο ποταμός Μπουρμπουλήθρας

Γράφει η Ευρυδίκη Αμανατίδου

Η Μίνα η ιπποποταμίνα είναι πρόεδρος του συλλόγου προστασίας του Μπουρμπουλήθρα. Ποιος είναι αυτός; Μα ο ήσυχος ποταμός της περιοχής όπου κάνουν τις κυριακάτικες εκδρομές τους τα ζώα της ζούγκλας.

Τώρα τελευταία όμως, η ησυχία έχει χαθεί. Μία μεγάλη παρέα κροκόδειλων κατασκήνωσε γύρω από το ποτάμι και παίζει ποδόσφαιρο στο νερό ενοχλώντας όλα τα υπόλοιπα ζώα.

Τι θέαμα κι αυτό όταν οι ουρές τους πιτσιλάνε νερά από δω κι από εκεί και τα πελώρια στόματά τους ανοιγοκλείνουν στον αέρα!

Η Μίνα τους έκανε συνέχεια συστάσεις, εκείνοι όμως συνέχιζαν. Και σαν να μην έφταναν αυτά, την είχαν βάλει στο μάτι και ήθελαν να πάρουν εκδίκηση για τη μουρμούρα και τις φωνές της.

Βρήκαν ευκαιρία οι κροκόδειλοι, κι ένα πρωινό που η Μίνα έκανε μπάνιο στο ποτάμι, δυο από αυτούς, κρατώντας την ουρά τους -μη σέρνεται και κάνει θόρυβο- έφτασαν στο σπίτι της ιπποποταμίνας. Όλοι ήξεραν τη μανία της Μίνας με το καλό ντύσιμο, η ντουλάπα της ήταν γεμάτη πολλά και κομψά ρούχα.

Αυτήν την ντουλάπα έβαλαν στόχο οι κροκόδειλοι. Την έκαναν φύλλο και φτερό. Φεύγοντας πήραν μαζί τους κάτι όμορφα μαξιλαράκια που η Μίνα είχε φτιάξει μοναχή της.

Και να σου οι κροκόδειλοι ξανά στο ποτάμι όπου η Μίνα έχει πάρει το μπάνιο της και τώρα λιάζεται αμέριμνη. Μάλλον κοιμάται και ψιλοροχαλίζει. Μάλλον ροχαλίζει πολύ, γιατί χαμπάρι δεν παίρνει τον αγώνα των κροκόδειλων, όπου αντί για μπάλα, χρησιμοποιούν τα μαξιλαράκια. Χτυπήματα της ουράς, δοντιές κι η Μίνα ξυπνάει μόνο όταν ένα μαξιλάρι προσγειώνεται με δύναμη στην τεράστια κοιλιά της.

Τρίβει τα μάτια και δεν πιστεύει αυτό που βλέπει μπροστά της. Τα αγαπημένα της μαξιλάρια δαγκωμένα και μαδημένα. Καταστροφή!

Κι όταν γύρισε πίσω στο σπίτι της κι είδε τα ρούχα που οι κροκόδειλοι είχαν επίσης καταστρέψει, η ιπποποταμίνα σκέφτηκε πως η κατάσταση απαιτούσε δραστικά μέτρα. Τις επόμενες ώρες τις πέρασε γράφοντας σε χαρτί μα καθαρά κεφαλαία γράμματα: «ΦΕΤΟΣ ΦΟΡΕΣΤΕ ΚΙ ΕΣΕΙΣ ΤΟ ΥΠΕΡΟΧΟ ΔΕΡΜΑ ΚΡΟΚΟΔΕΙΛΟΥ. ΓΙΑ ΝΑ ΕΙΣΤΕ ΜΕΣΑ ΣΤΗ ΜΟΔΑ»

Την άλλη ημέρα, αυτά τα χαρτιά κυκλοφορούσαν σε όλη τη ζούγκλα και φυσικά τα είδαν και οι κροκόδειλοι. Τότε, άρχισαν να ανησυχούν.

«Λες;» αναρωτιόταν ο καθένας μοναχός του.

Σταμάτησαν να παίζουν στο ποτάμι και πήγαιναν όλοι μαζί κοιτώντας καχύποπτα δεξιά κι αριστερά. Παντού έβλεπαν εχθρούς. Κι όταν δύο από αυτούς εξαφανίστηκαν, οι υπόλοιποι πίστεψαν πως θα είχαν καταλήξει να γίνουν τσάντες και παπούτσια.

Μάταια προσπαθούσαν να βρουν συμπαράσταση. Κανένα ζώο της ζούγκλας δεν τους είπε ένα λόγο παρηγοριάς ή μια καλή κουβέντα.

Όταν λοιπόν είδαν κι αποείδαν, κατάλαβαν ότι αν θέλεις να ζεις μαζί με άλλους, υπάρχουν κάποιοι κανόνες. Δε μπορεί να έχεις και την πίτα σωστή και το σκύλο χορτάτο, όπως λένε στα δικά μου μέρη. Πήγαν λοιπόν και βρήκαν τη Μίνα. Το τι συζητούσαν με τις ώρες μαζί της, δεν το έμαθα ακριβώς, όμως τα πράγματα πήραν καλό δρόμο.

Η Μίνα έγραφε πάλι με τις ώρες. Κι άλλο κείμενο κι άλλες σελίδες. Αυτή τη φορά όμως καλούσε όλα τα ζώα της ζούγκλας στους πρώτους Πανζουγκλιακούς αγώνες. Ήταν μια πολύ καλή ιδέα που είχαν σκεφτεί οι κροκόδειλοι και μάλιστα ανάλαβαν να προπονήσουν τις ομάδες δείχνοντας αθλητικό πνεύμα.

Ο καθένας πια μπορούσε να απολαμβάνει το μπάνιο του και την εκδρομή του στο ποτάμι. Κι οι κροκόδειλοι είχαν βρει ένα τρόπο να εκτονώνονται χωρίς να ενοχλούν τους υπόλοιπους.

«Όλοι οι καλοί χωράνε!» είπα άλλη μία αγαπημένη μου παροιμία στη Μίνα, όταν μου διηγήθηκε την ιστορία.

 

Ευρυδίκη Αμανατίδου

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ:Δέκα γαλοπούλες κι ένα αερόστατο

 

 

Μπαρ, ο εφευρέτης

 


Το τρίτο μου πετράδι λέγεται… Ζωή

 

 


Μια γυναίκα ταράζει μια ανδρική φιλία. "Το στοίχημα" της Ευρυδίκης Αμανατίδου

 

 

 

Photo by Andrew Mason

Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner

Your Say!

Banner

Authors

Μαριλένα Παππά Ευρυδίκη Αμανατίδου Μαρίνα Φραγκεσκίδου

 

 

 

Γεωργία Λάττα Γιάννης Λαμπράκης Μαρία Δασκαλάκη

 

 

 

Μαριάννα ΤεγογιάννηΧάρης Γαντζούδης Σώφρονας Τριμπουλέ

 

 

 

Connect!

 

 

 

 

 

 

Copyright © 2018 Deity.gr. All Rights Reserved.