Όπισθεν ολοταχώς

Γράφει ο Γιάννης Μιχαλόπουλος

Ιράν. Πατρίδα ενός από τους παλαιότερους πολιτισμούς του κόσμου. Στα δυτικά του, αγγίζει την -δυτική πλέον, ως προς τον τρόπο ζωής της- Τουρκία. Στα ανατολικά, το γνωστό σε όλους Αφγανιστάν. Σαν εκκρεμές του Φουκώ, το Ιράν προσπαθεί να βρει τους ρυθμούς του ενώ επηρεάζεται από συνισταμένες διαφορετικών δυνάμεων.

Η πολιτική κατάσταση στο Ιράν συνδυάζει την μοναρχία με την δημοκρατία. Ναι, υπάρχει πρόεδρος, και για όσους παρακολουθούν την παγκόσμια επικαιρότητα δεν θα είναι άγνωστα τα επεισόδια του 2009, όταν καταγγέλθηκε το αποτέλεσμα των εκλογών για ασύστολη νοθεία. Και υπάρχει και ένας μονάρχης, ο “αρχηγός” του Ιράν, ο οποίος εκλέγεται από ένα συμβούλιο “σοφών”. Ο αρχηγός, φυσικά, δεν θεωρείται μόνο πολιτικός ηγέτης, αλλά ΚΑΙ θρησκευτικός ηγέτης. Ο πρόεδρος, όπως ίσως μαντεύετε, είναι εντελώς ανίσχυρος μπροστά στον αρχηγό. Όταν λοιπόν ο αρχηγός πριν κάποια χρόνια εξέφρασε φόβους πως το Ιράν έχει δυτικοποιηθεί εντελώς, και κατέκρινε δημόσια “δυτικές χαζομάρες” που “δεν εξυπηρετούν κανέναν σκοπό και δεν έχουν καμία θέση στην Ισλαμική κοινωνία μας”, όπως πχ η επιστήμη της κοινωνιολογίας, δεν έκανε σε κανέναν ιδιαίτερη εντύπωση το ότι επέμενε να θεωρεί το αποτέλεσμα των εκλογών του 2009 δίκαιο και φυσικό, αφού σύμφωνα με αυτό το κόμμα των συντηρητικών σάρωσε με έναν μυθικό, για τα δεδομένα, αριθμό ψήφων. Και ας λέγανε οι κακές γλώσσες πως, σε πολλές περιφέρειες,  ο συνολικός αριθμός των ψήφων ξεπερνούσε τον συνολικό αριθμό των ψηφοφόρων. Φυσικά, στην πρώτη γραμμή των διαμαρτυριών βρισκόντουσαν οι γυναίκες του Ιράν, κοπέλες όπως οι αναγνώστριές μας, στο άνθος της ηλικίας τους, όπου στο κόμμα των προοδευτικών έβλεπαν ίση μεταχείριση, ελπίδες, ευκαιρίες και όνειρα. Αυτό θορύβησε πολλούς, και έκανε αρκετούς συντηρητικούς να χάσουν τον ύπνο τους.

Οι γυναίκες στην ισλαμική κουλτούρα δεν θεωρούνται ίσες με τους άνδρες. Το κίνημα γυναικών στο Ιράν όχι μόνο έχει παλέψει για να αλλάξει την εικόνα αυτή, αλλά έχει καταφέρει και σημαντικές νίκες, σε σημείο που οι γυναίκες που λάμβαναν ακαδημαϊκή μόρφωση να είναι περισσότερες από τους άνδρες (γιατί έβγαζαν καλύτερους βαθμούς). Συστρατευμένοι λοιπόν, πρόεδρος και αρχηγός ξεκίνησαν για να επαναφέρουν την τάξη. Λόγο για άμεσο εξισλαμισμό του εκπαιδευτικού συστήματος έκανε ο αρχηγός, και ο πρόεδρος έσπευσε να τον στηρίξει. Έκτοτε, η κατάσταση εξελίσσεται σταθερά... πίσω ολοταχώς. Τον μήνα που μας πέρασε, ο αρχηγός έκανε έκκληση στους Ιρανούς να επιστρέψουν στις παραδοσιακές τους αξίες, να κάνουν πολλά παιδιά και ευτυχισμένες οικογένειες (τις οποίες -εννοείται- θα φροντίζει η μητέρα που μένει στο σπίτι, γιατί παραδοσιακά ο άνδρας είναι ο κουβαλητής!). Αυτό ως δήλωση προκάλεσε μεν αρνητικά σχόλια, αλλά δεν ήταν μέχρι την αρχή του Σεπτέμβρη που οι γυναίκες της χώρας ανακάλυψαν με τρόμο τι πραγματικά σήμαινε.

Από φέτος λοιπόν, μειώνονται οι γυναίκες που επιτρέπονται στα πανεπιστήμια. Ναι, καλά ακούσατε, ξεχωριστές θέσεις για τους άνδρες και ξεχωριστές για τις γυναίκες, και οι θέσεις των γυναικών είναι ελάχιστες μπροστά στις θέσεις των ανδρών. Όχι σε όλες τις σχολές φυσικά, υπάρχουν ακόμα αρκετές θέσεις για γυναίκες σε τμήματα όπως πχ “Ιστορία της Τέχνης”. Αλλά οτιδήποτε θα μπορούσε να εισάγει τις γυναίκες στον παραγωγικό μηχανισμό της χώρας, οτιδήποτε θα μπορούσε να δημιουργήσει γιατρούς, πολιτικούς μηχανικούς, οικονομολόγους, επιστήμονες κτλ αρχίζει σιγά σιγά να κλείνει τις πόρτες του στις γυναίκες του Ιράν.

Είναι σημαντικό να σταθούμε δίπλα σε αυτές τις γυναίκες. Σας είχα ετοιμάσει και μια λίστα με Ιρανικά websites που στηρίζουν αυτές τις προσπάθειες, αλλά “μαγικά” καταργήθηκαν τις τελευταίες εβδομάδες. Το μόνο το οποίο απέμεινε, φαντάζομαι λόγω διεθνούς domain, είναι αυτό: http://www.we-change.org/english/ Όταν κάποιος διακρίνει τους ανθρώπους βάση φύλου, θρησκείας ή χρώματος, ας έχουμε κατά νου ότι είναι θέμα χρόνου μέχρι να πέσουμε και εμείς στη λάθος πλευρά των διακρίσεών του.

 

 

Γιάννης Μιχαλόπουλος

 

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ :

 

Ζευγάρια με «διαφορετικές» πραγματικότητες;

 

 

Το ρολόι στη σοφίτα

 

 

Ο ήχος του κλικ

 

 


Θέλω να... μολυνθώ!

 

 

Photo by Hamed Saber

Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner

Your Say!

Banner

Authors

Μαριλένα Παππά Ευρυδίκη Αμανατίδου Μαρίνα Φραγκεσκίδου

 

 

 

Γεωργία Λάττα Γιάννης Λαμπράκης Μαρία Δασκαλάκη

 

 

 

Μαριάννα ΤεγογιάννηΧάρης Γαντζούδης Σώφρονας Τριμπουλέ

 

 

 

Connect!

 

 

 

 

 

 

Copyright © 2018 Deity.gr. All Rights Reserved.