Καρδιοχτύπια στο κινητό

Η έφηβη με την εφεύρεσή τηςΓράφει ο Γιάννης Μιχαλόπουλος

Για τους περισσότερους εφήβους, τα καρδιοχτύπια στο κινητό αφορούν κρυφούς έρωτες, ραντεβουδάκια, μηνυματάκια "με νόημα", και το προμήνυμα μιας ζωής θυελλωδών σχέσεων με το άλλο φύλο. Για κάποιους άλλους βέβαια, αφορούν την επινόηση μιας τηλεδιαγνωστικής πατέντας που θα σώσει χιλιάδες ζωές στις μη προνομιούχες περιοχές του πλανήτη.

Ο λόγος για την νεαρή Catherine Wong, μια μαθήτρια από το New Jersey των ΗΠΑ, η οποία δημιούργησε μια συσκευή που δίνει την δυνατότητα σε χιλιάδες ανθρώπους  σε απομακρυσμένες περιοχές του κόσμου, δίχως την πρέπουσα ιατρική κάλυψη, να εξετάσουν την καρδιά τους μέσω του κινητού τηλεφώνου τους.

 

Burgina Faso: Ένα από τα δεκάδες κράτη που έχει άψογο σήμα, αλλά ελάχιστο νερό

Burgina Faso: Ένα από τα δεκάδες κράτη που έχει άψογο σήμα, αλλά ελάχιστο νερό

 

Είναι γνωστό πως ζούμε σε μια εποχή που ακόμα και σε περιοχές με πολύ άσχημες συνθήκες διαβίωσης, το κινητό είναι ένα αρκετό συνηθισμένο αγαθό – σε κάποιες περιπτώσεις, είναι ακόμα πιο συνηθισμένο και από βασικά είδη πρώτης ανάγκης, όπως το νερό, το φαγητό, ή η ιατροφαρμακευτική περίθαλψη, όσο τραβηγμένο και αν αυτό ακούγεται. Κάτι τέτοιο μπορεί να δείχνει εξωγήινο σε ένα δυτικό μυαλό, που δεν γνώρισε ποτέ πραγματικά δύσκολες συνθήκες επιβίωσης, όμως υπάρχουν ολόκληρα κράτη στα οποία οι τηλεπικοινωνίες είναι καλύτερες και πιο προσιτές από την ύδρευση. Αυτοί οι άνθρωποι, μην έχοντας πρόσβαση σε σύγχρονες ιατρικές εγκαταστάσεις, και μένοντας σε χώρες που ακόμα και οι μετακινήσεις είναι δύσκολες, έχουν σπάνια την πολυτέλεια μιας καρδιολογικής εξέτασης, παρόλο που οι καρδιακές παθήσεις είναι από τις υψηλότερες αιτίες θανάτου τους.

Burgina Faso: Αυτή η τρύπα είναι η μόνη πηγή νερού για 500 άτομα

Burgina Faso: Αυτή η τρύπα είναι η μόνη πηγή νερού για 500 άτομα

 

Έτσι η Catherine, προβληματισμένη από αυτήν την σοβαρή κατάσταση παρά το νεαρό της ηλικίας της και  θέλοντας να συνεισφέρει στο γενικό καλό, άδραξε την ευκαιρία μέσα από έναν διαγωνισμό για νέους εφευρέτες που προκήρυξε η Google και σχεδίασε μια μικρή συσκευή η οποία δουλεύει ακριβώς όπως ο ηλεκτρονικός καρδιογράφος και που, αφού συλλέξει όλα τα δεδομένα που χρειάζεται, τα μεταφέρει στο κινητό τηλέφωνο μέσω της τεχνολογίας Bluetooth. Από εκεί, τα δεδομένα αποστέλλονται σε κάποιον γιατρό, ο οποίος τα αξιολογεί και επικοινωνεί τηλεφωνικά με τον χρήστη για να του πει τι πρέπει να κάνει.

Παρόλο που κέρδισε τον διαγωνισμό, η Catherine δεν θα σταματήσει να ασχολείται με την εφεύρεσή της. “Θα συνεχίσω να δουλεύω πάνω στη συσκευή”, δήλωσε. “Θα δουλέψω σκληρά για να την κάνω ακόμα πιο αξιόπιστη, πιο φθηνή, και πιο ανθεκτική”. Εμείς το μόνο που μπορούμε να κάνουμε, είναι να της ευχηθούμε Καλή Επιτυχία!

 

Γιάννης Μιχαλόπουλος

 

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ :


Όπισθεν ολοταχώς

 

 

 

 

Να φύγω μετανάστης;

 

 

Αναβιώνοντας μία παλιά φωτογραφία του 1844

 

 

 

 

Ταξίδι στα Κύθηρα

 

 

 

 

Photos by media.npr.org, blog.ryanswell.ca (1), blog.ryansweel.ca (2)

Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner

Your Say!

Banner

Authors

Μαριλένα Παππά Ευρυδίκη Αμανατίδου Μαρίνα Φραγκεσκίδου

 

 

 

Γεωργία Λάττα Γιάννης Λαμπράκης Μαρία Δασκαλάκη

 

 

 

Μαριάννα ΤεγογιάννηΧάρης Γαντζούδης Σώφρονας Τριμπουλέ

 

 

 

Connect!

 

 

 

 

 

 

Copyright © 2018 Deity.gr. All Rights Reserved.