Η άλλη διάσταση του εγώ

Γράφει η Μαρίνα Φραγκεσκίδου

Πολλές γυναίκες το παθαίνουν με το που μείνουν έγκυες, άλλες πάλι με το που κρατήσουν στην αγκαλιά τους το βλαστάρι τους. Η μόνη αλήθεια είναι ότι το αποτέλεσμα είναι ένα: στο "εγώ" πατάς παύση και αντικαθίσταται άμεσα με το "εμείς". Από αυτή τη μέρα κι έπειτα βαδίζεις κουβαλώντας πάντα αυτή τη νέα διάσταση του εγώ σου. Δεν υπάρχει το εγώ θέλω να κάνω αυτό, αλλά το αν εμείς μπορούμε να το κάνουμε.

Το παιδί πρέπει να μάθει να είναι ανεξάρτητο και εσύ να μπορείς να συνεχίσεις τη ζωή σου μαζί με αυτό, στο λέει καθημερινά η μάνα σου και απορείς, γιατί δεν το έκανε τόσα χρόνια κι αυτή! Εδώ πάτησες τα τριάντα και ακόμα μαζί σου ασχολείται! Τελικά είναι τόσο εύκολο να λες στους άλλους τι να κάνουν...

Στο βάθος βάθος και εσύ κουρασμένη είσαι, έχεις ανάγκη λίγο ύπνο, να βγεις για ένα φαγητό ή έστω να φας στο σπίτι μια φορά, σαν κάθε φυσιολογικός άνθρωπος. Χωρίς να μασουλάς λες και επιβάλλεται να σπάσεις το παγκόσμιο ρεκόρ!

Το παίρνεις απόφαση και λες να το παίξεις πιο κουλ μαμά και να πετάξεις την ετικέτα της "σπαστικιάς"... Και πάνω που άρχισες να παίρνεις τα πάνω σου, κατάφερες να πάρεις μια ανάσα δυο τριών ωρών μακριά του, αποφασίζει η κακιά λοίμωξη ή ο κακός ιός, αν προτιμάς, να εισβάλλουν στο μικρό του σωματάκι! Καταριέσαι την ώρα και την στιγμή που το άφησες με την μάνα σου, την πεθερά σου, τον άντρα σου. Όλα σου φταίνε, γιατί βέβαια εσύ είπαμε ξέρεις καλύτερα!

Όσο βλέπεις το μπουμπουκάκι σου να ψήνεται στον πυρετό τόσο πιο πολύ ψήνεσαι και εσύ! Είναι απίστευτο το πόσο ανώδυνο μπορεί να είναι το κλάμα ενός άλλου παιδιού και πόσο επώδυνο το κλάμα του δικού σου. Όταν κλαίει το δικό σου ο ήχος χτυπάει με τη μιά την καρδιά σου και την κόβει στα δυο, χωρίς αναστολές. Επιβάλλεται όμως να είσαι δυνατή για να το ξεπεράσετε πάντοτε μαζί. Και τότε ξεπροβάλλει η δύναμη της μάνας και όσο είσαι πλάι του εξαφανίζεις τα συναισθήματά σου κλειδώνοντάς τα σε ένα μπαούλο μέχρι αυτό να ηρεμήσει, για να μπορείς μετά να τα αντιμετωπίσεις. Το χαϊδεύεις, το κρατάς αγκαλιά, του τραγουδάς, του κάνεις κομπρέσες και παρακαλάς γρήγορα να τελειώσουν όλα.

Και σαν κλείσει τα ματάκια του να κοιμηθεί ξεκλειδώνεις το μπαούλο και αφήνεις να ξεχυθούν τα συναισθήματα για να ξεσπάσεις...

Τικ τακ, τικ τακ... Ακουμπάς το χέρι σου για να νιώσεις την καρδούλα του, θέλεις να αισθάνεσαι την ανάσα του, να ακούς τους περίεργους ήχους που βγάζει ενώ κοιμάται. Έχεις ανάγκη να το κοιτάζεις για να εισαι 1000% σίγουρη οτι αναπνέει και είναι καλά. Οι αναστεναγμοί, τα χαμόγελα ακόμα και η γκρίνια του ενώ κοιμάται έχουν μαγικές ιδιότητες. Μαγικές, γιατί αυτά σου δίνουν δύναμη. Είναι το οξυγόνο σου για να μπορείς να συνεχίσεις μέχρι να το ξεπεράσετε κι αυτό.

 

Μαρίνα Φραγκεσκίδου


Το βιβλίο της Μαρίνας Φραγκεσκίδου "Ευτυχία από το παράθυρο" κυκλοφορεί από τις εκδόσεις ΑΝΑΖΗΤΗΣΕΙΣ.

 

 

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ :

 

H μέρα της μαμάς

 

 

 

Το κλειδί του σολ κόλλησε στην πάνα

 

 


Ισορροπώντας στα συναισθήματα ενός παιδιού…

 

 

Γιατί ο τέλειος άνδρας είναι δυσεύρετος;

 

 

 

Photo by JDHancock

Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner

Your Say!

Banner

Authors

Μαριλένα Παππά Ευρυδίκη Αμανατίδου Μαρίνα Φραγκεσκίδου

 

 

 

Γεωργία Λάττα Γιάννης Λαμπράκης Μαρία Δασκαλάκη

 

 

 

Μαριάννα ΤεγογιάννηΧάρης Γαντζούδης Σώφρονας Τριμπουλέ

 

 

 

Connect!

 

 

 

 

 

 

Copyright © 2018 Deity.gr. All Rights Reserved.