Το σημείο Γάμα

Γράφει η Μαριλένα Παππά

Οι Αμερικάνοι λένε ότι αν θέλεις ένας ήρωας του βιβλίου σου να είναι επιτυχημένος θα πρέπει στο όνομα που θα επινοήσεις να εμπεριέχεται το γράμμα Ρ.

Ίσως γι' αυτό η κυρία ΜάστοΡη είναι τόσο επιτυχημένη, σκέφτηκα καθ' οδόν για την παρουσίαση του καινούριου της βιβλίου, "Γυναίκα Μπονσάι".

Πέμπτη, 8 Μαρτίου, η ημέρα της γυναίκας... Πφφφ όλοι αυτοί οι εορτασμοί με τα δήθεν ξεσαλώματα σε μπουζούκια, μπαράκια και στριπτιτζάδικα μου φαίνονταν πάντα τόσο εμετικοί... Δηλαδή το να είσαι γυναίκα είναι η ικανότητα να χορεύεις σε κάποιο τραπέζι και να κάνουν χάζι οι άλλοι το βρακί σου; Αυτό σημαίνει γυναίκα; Αυτή είναι η χειραφέτηση της σύγχρονης γυναίκας;

 

Πέμπτη, 8 Μαρτίου, η ημέρα της γυναίκας... Η ημέρα μίας σπουδαίας γυναίκας... Της κυρίας Μάστορη. Της "Γυναίκας, Μπονσάι". Ένα μικρό δείγμα του φεμινιστικού κινήματος της πόλης είχε δώσει ραντεβού στον πάνω όροφο του βιβλιοπωλείου Πατάκης, στην Ακαδημίας. Ή τουλάχιστον αυτό σκέφτηκα όταν είδα όλες αυτές τις παρέες γυναικών μαζεμένες... Καθήσαμε κάπου στην άκρη της αίθουσας, πίνοντας τσάι και περιμένοντας να ξεκινήσει η παρουσίαση. Η κυρία Μάστορη, έβγαζε φωτογραφίες, μιλούσε με όλον τον κόσμο και χαμογελούσε... Κανένα από αυτά τα δήθεν στερεότυπα των σοβαροφανών συγγραφέων... Και προς στιγμήν σκέφτηκα ότι αυτό σημαίνει στ' αλήθεια Γυναίκα... Η ικανότητά της να υπηρετεί όλα αυτά τα παγιωμένα στερεότυπα του παρελθόντος (σύζυγος, νοικοκυρά, μητέρα, γιαγιά), αλλά ποτέ να μη θυσιάζει αυτό που την κάνει ξεχωριστή προκειμένου να υποταχθεί σ' αυτά... Η ικανότητα να ξεχωρίζει ανάμεσα... αυτό είναι γυναίκα.

 

Η παρουσίαση ξεκίνησε... Κάπου ανάμεσα στις βαρετές πολύωρες αναλύσεις για το θέμα του βιβλίου, η κυρία Μάστορη πήρε το λόγο... τι είναι τελικά η τεχνική Μπονσάι, αναρωτήθηκε, (κι εγώ μαζί της); Είναι άραγε η τεχνική που χρησιμοποιεί ο καθένας προκειμένου να ενταχθεί στο μικρό χώρο που μας παραχωρεί η κοινωνία, ανάμεσα στα στερεότυπα, στα πρέπει των 30 και στις αντιλήψεις για τους ρόλους των ανθρώπων;

 

Στ' αλήθεια μου φάνηκε τόσο έξυπνη η ιδέα της... Στις πρώτες σελίδες του βιβλίου παρατίθεται ένα γνωμικό της Μάργκεριτ Γιούρσεναρ που θα 'θελα να μοιραστώ:

"Το μπονσάι, ιαπωνικό αριστούργημα συνεργασίας με τη φύση, το λυγίζουν, το κλαδεύουν, το υποσιτίζουν, για να το μετατρέψουν σιγά-σιγά σ΄αυτό το θαύμα που θα διαρκέσει αιώνες..."

 

Η τεχνική Μπονσάι,

είναι τελικά μία τεχνική επιβίωσης ή απλά μία τεχνική ομοποίησης, για να εξαλειφθεί κάθε είδος διαφορετικότητας;

 

 


Μαριλένα Παππά

 

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ :


1312 χιλιόμετρα

 

 


Το ημερολόγιο μίας αγκινάρας

 

 

 


Η μοναξιά της μαμάς

 

 

Η γυναίκα ορχήστρα!

 

 

 

 

Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner

Your Say!

Banner

Authors

Μαριλένα Παππά Ευρυδίκη Αμανατίδου Μαρίνα Φραγκεσκίδου

 

 

 

Γεωργία Λάττα Γιάννης Λαμπράκης Μαρία Δασκαλάκη

 

 

 

Μαριάννα ΤεγογιάννηΧάρης Γαντζούδης Σώφρονας Τριμπουλέ

 

 

 

Connect!

 

 

 

 

 

 

Copyright © 2018 Deity.gr. All Rights Reserved.