Η γυναίκα ορχήστρα!

Γράφει η Νάνσυ Ψημενάτου

Η γυναίκα ορχήστρα, είναι ένας όρος που περιγράφει τον τρόπο με τον οποίο η σημερινή γυναίκα ανταποκρίνεται στις ανάγκες των… άλλων! Προσπαθεί σε έναν άνισο αγώνα να προλάβει τα πάντα,  αφήνοντας απ' έξω τον εαυτό της.

Ξεκινώντας το πρωί με το να φτιάξει το σπίτι, ή/και  να πάει στη δουλειά της, να φτιάξει πρωινό για τον σύντροφο ή την οικογένεια (αλλά σπάνια για τον εαυτό της), να ανταποκριθεί στα καθήκοντά της στο χώρο της εργασίας, να γυρίσει αφού έχει αφιερώσει χρόνο στο τηλέφωνο να διευθετήσει πράγματα τα οποία αφορούν συγγενείς και φίλους.

 

Να γυρίσει σπίτι, να μαγειρέψει, να μαζέψει, να πλύνει, να βοηθήσει τα παιδιά, να τα πάει στο φροντιστήριο, να πιει (στην καλλίτερη των περιπτώσεων) έναν καφέ ίσως με κάποια φίλη, να πεταχτεί για ψώνια.

Να γυρίσει τελικά το βράδυ στο σπίτι για τα τελευταία «μαζέματα», έναν τελευταίο έλεγχο για τα αυριανά ρούχα, ή τα αυριανά προγράμματα και ίσως να έχει μείνει λίγη ενέργεια ή διάθεση για να συζητήσει με το σύντροφό της, να δει το αγαπημένο της σήριαλ ή να διαβάσει ένα βιβλίο.

Μια γυναίκα που ζει με έναν τέτοιο τρόπο ζωής, καταλήγει αργά ή γρήγορα, να νοιώθει εκνευρισμένη & ανικανοποίητη. Μπορεί να αισθάνεται αδικημένη ή να νοιώθει ενοχές που δεν μπορεί τελικά να τα προλάβει «όλα».
Ίσως οι σχέσεις που έχει στη ζωή της να μην την «γεμίζουν» πια ή να νοιώθει ότι «γέρασε» πριν την ώρα της. Αν αυτό συμβαίνει (ή ακόμα καλύτερα αν δεν σας έχει συμβεί) να μερικές ερωτήσεις που είναι ίσως σας φανούν χρήσιμες:

  • Ποια είναι τα όρια μου;  Που αρχίζω εγώ και που αρχίζουν οι άλλοι;
  • Μήπως οι ανάγκες των άλλων είναι πιο σημαντικές από τις δικές μου;
  • Πόσο οικείες είναι οι σχέσεις που έχω στη ζωή μου;
  • Πως διαχειρίζομαι το άγχος μου;
  • Θέλω να έχω τον έλεγχο των πραγμάτων στη ζωή μου; Πιστεύω ότι ο δικός μου τρόπος, είναι ο μόνος τρόπος;

Εξετάστε τις απαντήσεις σας. Και θυμηθείτε! Οι υγιείς σχέσεις είναι σημαντικές για την ψυχική υγεία ενός ατόμου. Μέσα σε μία υγιή σχέση μπορώ να είμαι ο εαυτός μου, να βάζω όρια, να λαμβάνω στήριξη. Μια καλή σχέση με βοηθά, να ωριμάζω συναισθηματικά. Με βοηθά να δημιουργώ δεσμούς που διαρκούν. Σε μια τέτοια σχέση, αισθάνομαι ισοτιμία και ότι υπάρχει από κοινού συνεργασία, για τα όποια προβλήματα προκύψουν.

Από τη δική μου την πλευρά χρειάζεται να πάρω την απόφαση, να μην παίζω όλα τα όργανα μέσα στην ορχήστρα! Να διαλέξω αυτό που μου ταιριάζει καλύτερα και να γίνω καλή σε αυτό, αφήνοντας χώρο και στους άλλους μουσικούς να δείξουν το ταλέντο τους. Αλλιώς κάποια στιγμή, η μουσική στη ζωή μου, δεν θα ακούγεται σαν την αγαπημένη μου μελωδία αλλά σαν παραφωνία…

 

Νάνσυ Ψημενάτου

Σύμβουλος Ψυχικής Υγείας


facebook.com/understanding.self.gr

 

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ :


Η μοναξιά της μαμάς

 

 

10 ενδείξεις συναισθηματικής κακοποίησης

 

 


Περπατώντας ανάμεσα σε κύκλους

 

 

 

Σκονισμένες στιγμές, ξεχασμένες μνήμες...

 

 

 

 

Photo by Victor1558

Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner

Your Say!

Banner

Authors

Μαριλένα Παππά Ευρυδίκη Αμανατίδου Μαρίνα Φραγκεσκίδου

 

 

 

Γεωργία Λάττα Γιάννης Λαμπράκης Μαρία Δασκαλάκη

 

 

 

Μαριάννα ΤεγογιάννηΧάρης Γαντζούδης Σώφρονας Τριμπουλέ

 

 

 

Connect!

 

 

 

 

 

 

Copyright © 2018 Deity.gr. All Rights Reserved.