Μωρά, αυτοί οι… πρωτόγονοι!

Γράφει ο Σώφρονας Τριμπουλέ

Η συναναστροφή μου με τα μωρά καθώς και οι συνεχείς έρευνές μου απέδωσαν καρπούς! Ακούστε τα λεγόμενα ενός σοφού γερο κλόουν! Όλα τα στοιχεία δείχνουν πως στα μωρά μετουσιώνεται η εξέλιξη ολόκληρου του ανθρώπινου είδους!

Ας πάρουμε τα πράγματα με τη σειρά. Ποια είναι τα χαρακτηριστικά που πιστεύετε πως μας κάνουν να ξεχωρίζουμε από τα ζώα; Η ομιλία; Η λογική; Η δίποδη στάση; Η χρήση εργαλείων; Η φαντασία; Ο πειραματισμός; Το άναμμα της φωτιάς; Όλα αυτά τα χαρακτηριστικά, τα κατακτά ένα μωρό στα πρώτα χρόνια της ζωής του!

Ήδη από τον πρώτο μήνα, ένα μωρό αρχίζει να αναγνωρίζει ήχους. Σας παρακολουθεί την ώρα που το ταΐζετε, ενθουσιάζεται όταν σας βλέπει, κάνει χειρονομίες και κουνάει ολόκληρο το κορμάκι του, μιλάει με την ακαταλαβίστικη μωρουδίστικη γλώσσα! Σύντομα σας αποκαλεί μαμά και μπαμπά! Ο χρόνος τρέχει και μια μέρα πιάνετε τον εαυτό σας να συζητά κανονικότατα με ένα δίχρονο!

Ένα μωρό κατακτά τη λογική. Εσείς του δίνετε μια κουδουνίστρα και αυτό ανακαλύπτει πως όταν την κουνά βγάζει όμορφους ήχους. Μέσω των παιχνιδιών αποκτά επιδεξιότητα στα χεράκια. Στρίβει κουμπάκια, ανάβει λαμπάκια, δαγκώνει υλικά! Πειραματίζεται, δοκιμάζει, γεύεται!

Ένα μωρό κατακτά τη δίποδη στάση! Από ανήμπορο πιθηκάκι εχμ εννοώ μωράκι, στέκεται στα δύο του πόδια και σε χρόνο ρεκόρ τρέχει…

Όσο για την φαντασία των παιδιών τι να πρωτοαναφέρω. Μπορεί εσείς να του έχετε αγοράσει το καλύτερο και ακριβότερο- κατά τη γνώμη σας παιχνίδι- αυτό όμως θα επιλέξει να παίξει με τα μανταλάκια ή με το καπάκι της κατσαρόλας!

Ακολουθεί το άναμμα της φωτιάς! Αφήστε ένα παιδί χωρίς επιτήρηση μαζί με έναν αναπτήρα και πάω στοίχημα πως θα σας κάψει το σπίτι!

Δεν είναι πως τα μωρά γίνονται όλο και εξυπνότερα. Απλά το είδος μας εξελίσσεται συνεχώς και προσαρμόζεται στα νέα δεδομένα!!! Σύντομα τα παιδιά θα γεννιούνται και θα ξέρουν να χειρίζονται ηλεκτρονικό υπολογιστή… ή μήπως ήδη το κάνουν;


ΥΓ. Μεταξύ μας, αυτό που ολόψυχα θαυμάζω στα παιδιά είναι πως… αντιδρούν στο άδικο. Δυστυχώς εμείς «οι μεγάλοι» ΔΕΝ το έχουμε μάθει ακόμα.

 

 

Σώφρονας Τριμπουλέ

 

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ :

 

Πώς να εκπαιδεύσετε σωστούς γονείς!

 

 


Το τρίτο μου πετράδι λέγεται… Ζωή

 Η λίστα της μαμάς

 

 

 


Η περιπέτεια του Πάκο: Ένα εικονογραφημένο παραμύθι από την Ελευθερία Πασσά

 

 

Photo by Charlott Morrall

Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner

Your Say!

Banner

Authors

Μαριλένα Παππά Ευρυδίκη Αμανατίδου Μαρίνα Φραγκεσκίδου

 

 

 

Γεωργία Λάττα Γιάννης Λαμπράκης Μαρία Δασκαλάκη

 

 

 

Μαριάννα ΤεγογιάννηΧάρης Γαντζούδης Σώφρονας Τριμπουλέ

 

 

 

Connect!

 

 

 

 

 

 

Copyright © 2018 Deity.gr. All Rights Reserved.